Pàgines

dimecres, 14 de febrer del 2007

L'anguila europea i el Delta de l'Ebre


Probablement la biologia de l’anguila sigui una de les més curioses que he conegut, el sol fet de reproduir-se només a un lloc com el mar dels Sargassos (Mèxic), que desprès d’una setmana del seu naixement pugui creuar tot l’Atlàntic per corrents marins, i que finalment arribi al seu destí amb uns dos anys, recorrent 4.000 Kms. fins arribar al Delta de l’Ebre, no deixa de ser realment curiós i fins i tot, un xic misteriós.

Un cop arriba al seu destí comença a buscar els fluxos d’aigua dolça, amb aquest cas el Delta de l’Ebre, a partir d’aquest moment els hi venen a sobre els primers problemes, el primer és el “bussó”, l’art de pesca de l’angula, el segon, només per aquelles angules que hagin tingut la sort de sortejar el “bussó”, començaran a remuntar el riu fins que es troben amb les preses, obstacle que a partir dels anys 60 es començaren a trobar i els impedeix remuntar riu amunt, fins i tot, amb èpoques anteriors a l’esmentada es podien trobar anguiles als Pirineus.

Desprès de 8 o 9 anys i un cop han arribat a la seva maduresa sexual, deixa les aigües dolces i comença el viatge de retorn, amb aquest cas, i els que puguin sortejar els canals de rec i l’art de pesca del “ganguil”, podran travessar de nou l’Atlàntic i poder aparellar-se.

Finalment, i un cop a les aigües càlides del mar dels Sargassos es reproduiran i, els seus descendents, qui sap si per un estímul genètic o una simple llegenda, començaran el seu viatge amb el mateix destí, el Delta de l’Ebre.

Foto: Anguila amb falta de pigmentació, cosa molt poc freqüent.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Delta del Ebro precioso, paraiso terrenal.

Anònim ha dit...

Hola Joan!!

L'anguila com més bona està és en un bon suquet!!! Independentment del nivell de pigmentació...

Per cert, cada dia m'agra més este bloquet teu!!!

T'ho estàs currant xaval!!

M'ha agradat especialment l'article sobre le far de buda... ja saps que en soc una enamorada!!

MOLT BÉ!!!

Per cert, natros ja t'hem linkat al nostre bloc (fatetdesteiviandeta.blogspot.com)...

Linkamos tu va!!!

PERFAAAAAAAAA

Una abraçada

Anònim ha dit...

que m´heu de dir del xapadillo............

he llegit fa un rato l´article que va sortir al Dominical, i "effectiviwonder" exquisiteses de la zona...

au!

Albert ha dit...

Falta comentar la pesca abusiva que es pracitca d'aquesta espècie, tant en la seva fase juvenil (angula) com adulta (anguila) i la "sobrepoblació" de pescadors furtius que hi ha al delta de l'Ebre, tot gràcies a un control inexistent per part de les autoritats.

Sabíeu que en tot el delta de l'ebre només hi ha 2 agents del seprona? i a més, els agents rurals no controlen res de res...

És una llàstima, un parc natural fabulós sense control. Si seguim així no podrem tastar ni anguila fumada, ni xapadillo, ni angules, ni res!!

Sóc un amant de lo delta, però cada vegada em fa més fàstic anar-hi per culpa d'aquesta gent que ho destrossa tot, i molts d'ells són del país i anaven a manifestacions en contra del PHN i a sobre es queixen que cada any es pesca menys...

Siau!!