Pàgines

diumenge, 28 de gener del 2007

Exposició museu del Montsià



El museu comarcal del Montsià inaugura l'exposició "Dels passos de barca als ponts penjants". Exposició que aprofundeix en el coneixement dels passos de barca existents als rius de Catalunya i en concret en el curs de l'Ebre.
L'exposició romandra oberta del 26 de gener fins a l'11 de març.
de dimarts a dissabte: de 11h a 14h i de 17h a 20h
diumenges i festius: de 11h a 14h (dilluns tancat)

divendres, 26 de gener del 2007

El flamenc, un referent del Delta de l'Ebre


El flamencs, tot i haver-ne 5 espècies diferents, l’espècie que hi ha concretament al Delta es el flamenc rosat (Phoenicopterus ruber roseus). La seva forma de vida que envolta aquesta au no deixa de ser curiós, la seva altura, les seves costums, etc.

Al Delta de l’Ebre l’últim cens d’aus ha augmentat amb 5.000 individus més que l’any anterior, per tant, la colònia de principis d’aquest any s’ha comptabilitzat amb 13.000 flamencs. Aquesta au s’alimenta de petits invertebrats aquàtics, plàncton i algues, tots ells d’un cos microscòpic. Al delta de l’ebre es troben a les llacunes de poca profunditat, com poden ser la Tancada, l’Encanyissada i el Garxal, llacunes amb profunditats d’uns 50 cms aproximadament.

Per donar una exemple referent a l’alimentació, al llac Elementeita (Kenia), es va calcular que la població existent de 20.000 flamencs establerts s’empassaven 8,5 tones d’aliment diari. També dir que els flamencs rarament tenen una vida que passa dels 30 anys.

El comportament social no passa per alt, no només viuen en colònies a l’època de reproducció si no també la resta de l’any, fins i tot a l’hora de reproduir-se no son capaços de fer-ho si tenen un nombre mínim d’individus.

Al delta de l’ebre l’any 2004 es va realitzar el primer anellament de flamencs, el primer d’aquesta espècie a Catalunya, la finalitat d’aquesta feina es la de permetre la lectura a distància i identificació de cada animal en el transcurs de tota la seva vida. Els primers resultats de l’anellament van ser sorprenents, dels 399 polls anellats, es van identificar 260, els llocs on es van identificar podien ser relativament prop, com Girona o Mallorca, o de països llunyans com poden ser Itàlia o Tunísia, i fins i tot, es van identificar 6 individus a Siracusa (Sicília), a 1.315 Km del Delta de l'Ebre.

dimecres, 24 de gener del 2007

Itinerari desembocadura (Garxal)


Aquest itinerari pensat per a fer a peu, comença al mateix aparcament del Restaurant Nuri, des d’on seguirem el riu fins a trobar-nos a la dreta el “Muntell gros” o “ de les Verges”, el punt més alt fix de tot el Delta (4-5 m), convertit en un mirador.

Un cop havent passat el port i resseguint riu avall, veurem el far del Garxal, on justament a mà esquerra comença el camí de sorra, allí mateix podrem observar un plafó informatiu de la llacuna del Garxal, essent la llacuna que a continuació visitarem.

Tot seguit agafem el camí de sorra fins que ens porta al mirador (hide) del Garxal, on podrem observar les aus que l’habiten. Seguint el camí arribarem al passeig de la urbanització de riumar, on tot seguit a mà dreta (direcció al mar), ens trobarem un mirador per contemplar el paisatge.

La Platja de riumar disposa d’un conjunt de passarel•les de fusta, l’ús de les quals suggerim per gaudir del paisatge dunar sense destruir-lo. Un cop haguem arribat al final podem tornar pel mateix lloc o, també podem seguir els indicadors que ens porten fins al càmping l’Aube. Una vegada veiem el càmping, podem tornar a resseguir el riu a mà dreta fins arribar al punt de sortida.

Dificultat: baixa / Temps: 3 hores a un ritme suau

dimarts, 23 de gener del 2007

Ruta de les llacunes



Recentment el departament de medi ambient ha elaborat un excel•lent tríptic informatiu sobre l‘itinerari de les llacunes al Delta de l’Ebre. El recorregut total, amb una distancia de 26 Km. es un excel•lent itinerari per contemplar les aus i la vegetació que habiten les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada. El recorregut es de dificultat baixa, i tant es recomanable fer-ho a peu com amb bici, el temps aproximat amb bici es 4 hores a un ritme suau.

Per donar un cop d’ull al tríptic heu de descarregar pdf a la pàgina web http://mediambient.gencat.net/Images/43_113654.pdf, o be visita el punt d’informació de la Casa de Fusta (punt de sortida), on us atendran amablement i us facilitaran el tríptic per facilitar el recorregut.

Consells

Aquest dies es molt habitual veure els flamencs, tant a l’Encanyissada com a la Tancada, per tant, considero que es recomanable portar prismàtics i a poder ser camera digital, ja que el paisatge i les postes de sol son espectaculars.
En funció de l’estació de l’any es recomanable dur crema solar i repel•lent de mosquits. Cal estar atents als vents habituals de la zona.

dilluns, 22 de gener del 2007

Gener al Delta de l'Ebre


Actualment el Delta de l’Ebre i concretament els terrenys dedicats al cultiu de l’arròs estant en un procés de canvi del seu paisatge i, a la vegada el seu color. Aquests dies passats el veure tractors mesclant el rostoll de la campanya anterior amb el fang era el mes habitual de veure.

A partir d’ara, l’únic que ens cal es esperar es el bon temps per eixugar del tot les terres i poder-les preparar per a la següent campanya.