Pàgines

dilluns, 28 de gener del 2008

Dia Mundial de les zones humides


El proper dissabte 2 de febrer i diumenge 3 es celebrarà el dia mundial de les zones humides, per això, el parc natural del Delta de l'Ebre organitza activitats gratuïtes i que tot seguit detallo;


Dissabte 2 de febrer
Sortida ornitològica

Sortida per l’hemidelta sud amb l’objectiu principal d’identificar i “llegir” flamencs anellats . Trobada a les 9 a la Casa de Fusta.

Xerrada

“Les tortugues al Delta”. Miquel A. Franch. Tècnic del PN del Delta de l’Ebre. Casa de Fusta. 17 h.

Diumenge 3 de febrer
Sortida en bicicleta pel Goleró i port del Fangar

Trobada a l’Ecomuseu a les 9.30 h. o a la bassa de les Olles a les 10h. L’Ampolla.

Podeu ampliar la informació dels actes a la web www.parcsdecatalunya.net o al punt d'informació de la Casa de Fusta 977 26 10 22.

dimecres, 23 de gener del 2008

1 any del bloc Delta de l'Ebre


El dia 23 de gener del 2008 es el primer aniversari d'aquest bloc, un any de noticies, amb 67 temes diferents relacionats amb ornitologia, turisme, cultura, tradicions... Si mes no espero que us hagi agradat algun tema, i a poder ser, que us hagi fet estimar si cal mes a traves d'històries i noticies aquest paradis que tenim , les terres de l'Ebre i el seu Delta. ¡¡ Gràcies a tots !!

divendres, 11 de gener del 2008

Cens d'aus hivernants 2008




Aquesta setmana es realitza el cens d’aus aquàtiques hivernants a tot el Delta. Este cens es du a terme de forma regular des d’abans de la creació de Parc i consistix a inspeccionar les 32.000 hectàrees del Delta i comptar la quantitat d’aus, aquàtiques principalment, que utilitzen esta zona per passar l’hivern. El cens, òbviament, representa una tasca molt laboriosa que requerix la col•laboració de molta gent, en concret, este any hi participen unes 40 persones, moltes d’elles voluntaris i col•laboradors del Parc.

El Delta de l’Ebre és la primera zona humida dels Països Catalans i una de les principals de tota la Mediterrània en nombre d’aus hivernants. El delta de l’Ebre és travessat per una de les principals rutes migratòries del món, la de la vessant occidental de la Mediterrània (Europa-Àfrica), i dins el context europeu se troba situat en una zona temperada. Al llarg de l’hivern, el Delta acull espècies que crien al centre i nord d’Europa i que es desplacen cap al sud fugint de les condicions ambientals adverses d’estos territoris. D’esta manera, tot allò que passa al centre i nord d’Europa i que afecte les poblacions que vénen aquí, quedarà reflectit al cens d’hivern. Això evidencia la importancia de realitzar els censos conjuntament amb la resta de zones humides d’Europa, per tal de poder valorar l’evolució de les poblacions també a escala global.

Foto: Joan Lafont

dimecres, 9 de gener del 2008

Palangre




Art de pesca consistent en un fil corda mare al qual van units altres lligats verticalment, als extrems dels quals van els hams amb el corresponent esquer. Més aviat marí, tot i que també s’usa a la zona continental, es pot calar, segons el pescador, al fons, en aigües intermèdies o quasi en superfície. S’hi poden capturar llobarros, llissals, moixarres i anguiles.

dimecres, 2 de gener del 2008

El Gànguil


De forma cònica, el gànguil s’empra al mar, a les basses, als canals i a les sèquies. Es cala ben estirat i tensat, subjectat per canyes, de manera que tot peix que hi entre es quede atrapat a les bosses de malla interiors en forma de cons,sense possibilitat de tornar enrera. Es capturen, depenent del medi, molls, moixarres, anguiles, crancs, llissals…