Pàgines

dimecres, 30 de maig del 2012

Setmana del medi ambient 2012


VUITENA SETMANA DEL MEDI AMBIENT De l’1 al 10 de juny

De l'1 al 10 de juny, com ja és costum, el parc natural organitza la vuitena setmana del medi ambient, és per això que a continuació us detallo l'ampli ventall d'activitats que ens han preparat per aquest any.

Divendres 1 de juny

- Presentació del llibre i xerrada: “Els ratpenats de Catalunya. Guia de camp”. Carles Flaquer, biòleg. Museu de les Terres de l’Ebre. Amposta. 20h

Dissabte 2 de juny

- Ecomuseu - Badia del Fangar. Sortida en bicicleta de mig dia. Trobada a les 10h. a l’Ecomuseu. Distància: 18Km. Previsió finalització 13.30h.

- Curs de fotografia digital. Professor: Santi Martorell. Organitza: Picampall. Preus: socis 25€ , no socis 35€. Informació i inscripcions: www.picampall.org

Diumenge 3 de juny

La Ràpita-Casa de Fusta. Sortida en bicicleta de mig dia. Trobada a les 10h. al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita. Distancia: 25Km.

Festa de la Plantada de l’Arròs. Mas de la Cuixota-Restaurant de l'Estany. Amposta. Més informació: Tel. 977 703 453 / 977 261 026

Dilluns 4 de juny

Presentació del curs DocumentalDelta 2012 i projecció dels treballs de l'edició 2011. A càrrec de Filmsnòmades Formació. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. Amposta. 20h.

Dimarts 5 de juny

Roda de premsa presentació Presentació Checklist. Llista patró dels ocells del delta de l’Ebre. Ecomuseu Deltebre. 12h.

Xerrada “Els ocells del delta de l’Ebre: una gran riquesa ornitològica”. David Bigas. El Maset. Sant Carles de la Ràpita. 20h.

Dimecres 6 de juny

Xerrada “Arquitectura, paisatge i identitat“. Eva Sánchez i Cinta Masdeu, arquitectes. Centre d’interpretació de les barraques del Delta. Sant Jaume d’Enveja. 20h.

Dijous 7 de juny

Xerrada “El Delta de l'Ebre, un observatori climàtic inclòs a la xarxa d'estacions Climadat”. Alba Agueda, Institut català de ciències del clima. Ecomuseu. Deltebre. 20h.

Divendres 8 de juny

- Xerrada “El patrimoni arqueològic del Delta: un tresor amagat”. Toni Cartes, historiador del MTE. Ecomuseu (Deltebre). 20h.

Dissabte 9 de juny

- Curs “Les papallones mediterrànies”. Professors: C. Stefanescu i P. Luque. Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Institució Catalana d’Història Natural. Informació i inscripcions: Tel. 977 702 954.

- Portes obertes al Centre ictiològic del Parc. Vine a conèixer al fartet, el samaruc, l’espinós i la raboseta de riu! Trobada a les 10h. a la Casa de Fusta. Més informació: tel. 977 482 181.

- Introducció a l’arrossar, Eco-Safari per la Reserva i altres jocs. Reserva Natural de Riet Vell (SEO/BirdLife). De 10 a 13h.

- Juga i Descobreix les Aus de Primavera, Joc-itinerari per a tota la família, per tres punts d’observació d’aus (Pont del Través, antigues salines de Sant Antoni, Reserva Natural de Riet Vell). Gratuït. Organitza SEO/BirdLife . De 16 a 20 h. Informació: Tel. 616 290 246

- Tarde de jocs per als més menuts. Al Parc del riu de Deltebre, de 17 a 20h.

- Recicla Saltant. Castell inflable per als més menuts.
- Taller de punts de llibre
- Jocs tradicionals
- Joc de Birles amb Polet
- Xocolatada

- Xerrada “El delta de l’Ebre i el seu Parc Natural: espai, turisme i productes locals”, Xavier Abril i Gina Fornós, tècnics del PNDE. Casal de joves de l’Aldea. 20h.

Diumenge 10 de juny

- Juga i Descobreix les Aus de Primavera, Joc-itinerari per a tota la família, per tres punts d’observació d’aus (Pont del Través, Antigues Salines de Sant Antoni, Reserva Natural de Riet Vell). Gratuït. Organitza SEO/BirdLife. De 10 a 14 h

- Ecosafari i altres jocs. Reserva Natural de Riet Vell. De 10 a 14h.

- Segona travessia popular pel Medi Ambient, en canoa i vela lleugera per la badia dels Alfacs. Concentració a l’escola de vela del Club Nàutic La Ràpita a les 10h. Informació i Reserves: Estació Nàutica. Tel. 977 101 010.

- Visita lliure i gratuïta als Museus i centres d’interpretació del Delta.

De 10 a 11h: Molí de Rafelet (Deltebre)

De 10 a 14h.: Ecomuseu (Deltebre), Casa de Fusta (l’Encanyissada, Amposta), Centre d’interpretació de les barraques del Delta (St. Jaume d’Enveja), Centre d’interpretació de les torres de guaita (l’Aldea).

De 11,30 a 14h: Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta).

De 15 a 20h. Visita lliure al CX Món Natura Delta de l’Ebre (Salines de la Tancada, Amposta).

- Festa de la Plantada de l’Arròs. Barraques de Salvador. Deltebre. Més informació: Tel. 977 489 309 / 977 489 679

Foto: Joseptorta.cat

dilluns, 21 de maig del 2012

Activitats al delta de l'ebre


Aquest cap de setmana hi han preparades algunes activitats que poden ser del vostre interès, la primera es realitzarà el dissabte, la ruta de les llacunes. Sortida amb bicicleta d’un dia per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada, aprofitant la xarxa de carrils bici que connecten les dues zones. Dissabte 26 de maig. Trobada a la Casa de Fusta a les 10h. Inscripcions i informació: 977 482 181. Activitat gratuïta.

A la vegada hi haurà jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i Casa de Fusta. Entrada gratuïta a les exposicions. Dissabte 26 de maig. Horaris de 10 a 14h. i de 15 a 19h.

I per últim el safari fotogràfic: sortida de sol i observació d’ocells al Goleró i badia del Fangar”. Punt trobada a les 06:00 h. a l’Ecomuseu, finalització 11:00 h. Diumenge 27 de maig. Informació inscripcions: 977 482 181 / 977 489 679. Activitat gratuïta. Darreres places.

Foto: Juli Fotògraf

dilluns, 7 de maig del 2012

Parlem dels mosquits


Els mosquits són insectes dotats d’unes capacitats extraordinàries adreçades a un únic objectiu: xuclar la sang. Les seves picades molesten i poden transmetre malalties perilloses. Per això els combatem sistemàticament. El mosquit tigre és un nou enemic. Molts predadors naturals, com les orenetes, els ratpenats, les gambúsies o les libèl•lules, són els nostres aliats en aquesta lluita.

També s’ha de saber que els mosquits només piquen les femelles, i ho fan perquè necessiten les proteïnes de la sang de les seves víctimes per formar els ous. Una vegada formats, la femella haurà de cercar un lloc on hi hagi aigua estancada per fer-hi la posta, i en això el Delta és un lloc ideal.


Per localitzar les seves víctimes el mosquit disposa de sensors de CO2, el gas que exhalem quan respirem, i de sensors tèrmics per detectar les zones més calentes (i per tant més ben irrigades) de la pell. Una vegada triat el punt, el mosquit femella tarda uns 50 segons a clavar-hi la trompa i durant els 2 minuts i mig següents xucla uns 2,8 mil•ligrams de sang. Malgrat els diferents mètodes de control, els mosquits continuen sent un problema i seria molt més greu si no fos pel gran nombre de predadors que se’ls mengen, especialment els ocells.

Per això els ocells, i més en concret al Delta de l’Ebre és un lloc abundant, i per tant molts d’ells depredadors que ens ajuden a que la població no vagi amb augment, com les orenetes, els ratpenats també son uns grans insecticides, en una sola nit consumeixen de 1.400 a 2.800 mosquits cadascun. s’anomena mosquito fish). Les libèl•lules són els predadors naturals més antics que tenen els mosquits. Ja van aparèixer molts milions d’anys abans. A més, els depreden per partida doble. La larva aquàtica caça larves de mosquit i la libèl•lula adulta caça mosquits adults. Però per molta ajuda que tinguem dels predadors i per molt que combatem els mosquits no aconseguirem exterminar-los. Segurament algun dia els humans ens extingirem i els mosquits xuclaran la sang d’altres víctimes. La seva simfonia continuarà.