Pàgines

dimarts, 31 de març del 2009

Inauguració del pont penjant d'Amposta


El proper 2 d'abril sinaugurarà el pont penjant d'Amposta i a la vegada el pas de vehicles, tot i que la inauguració oficial quedarà pendent fins el mes de juny.

El pont penjant d'Amposta és el símbol més emblemàtic del municipi. Aquest pont es va començar a construir el 1915, i es va acabar el 1921. Va ser dissenyat per José Eugenio Ribera i va ser inaugurat per Primo de Rivera.

Va ser el segon pont penjant del món que es va construir amb el sistema de formigó armat, el primer va ser el pont de Brooklyn de Nova York.El pont fa 24 metres d’altura i el tram total és de 134 m. Està caracteritzat pels dos pilars de pedra en forma d’arc de triomf.El pont va ostentar dos rècords mundials: els fonaments a major profunditat (25 metres), i el d'il·luminació de la seva estructura.

El pont va substituir els antics passos de barca, que eren l'únic mitjà que hi havia fins llavors per creuar el riu. El pont se situava en la carretera de Barcelona a València, i es va fer indispensable construir un pont per salvar el riu, malgrat l'oposició de certs poders fàctics veïns.

El 1938, durant la guerra civil el pont va sofrir dos atacs per part de l' aviació Legionària italiana que formava part de l'exercit del general Franco, l'últim va ser el 10 de març de 1938, aquest va ser definitiu, ja que es va despendre la totalitat de la seva estructura, per l'efecte de les bombes incendiàries. Va ser reinaugurat el 4 d'octubre de 1947, i reformat en la seva totalitat els anys 1966 i 2007-2008, fins a l'abril del 2009.