Pàgines

dilluns, 17 de maig del 2010

II Festa del mercat a la plaça




El Mercat a la plaça esdevé una de les activitats més importants del programa d’actes commemoratius del Centenari del Títol de Ciutat a Amposta (1908-2008), a partir del Reial Decret de 19 de maig de l’any 1908, atorgat pel rei Alfons XIII. Tant l’Ajuntament com moltes entitats d’Amposta ja venen treballant des de l’any passat en aquest projecte, amb la realització de recerques, tallers i altres activitats per preparar el programa de la primera edició de la Festa.
El Mercat es realitza a la Plaça Espanya (plaça de l’Ajuntament) i carrers del nucli antic d’Amposta durant el cap de setmana dels dies 23 i 24 de maig de 2009. Es tracta de la recreació històrica del mercat de queviures i artesans de principis de segle XX a Amposta, un dels més importants del sud de Catalunya en aquella època.

El Mercat constarà de les següents activitats, que tindran lloc durant els dos dies 23 i 24 de maig:

Mercat de parades de queviures i artesans de les terres de l’Ebre i d’altres llocs, pel carrer Major i la plaça Espanya, per recrear les parades ambulants del mercat a primers de segle XX.
Obertes els dos dies, d’11 a 21 h.
Activitats festives paral•leles al Mercat: Cercaviles i concerts de música, corals, danses i jotes, tallers, visites guiades i espectacles de teatre, activitats que es faran pels carrers i places del nucli antic, inspirades en l’Amposta de 1908. Un programa ben atapeït per a tots els públics, realitzat gràcies a la participació activa d’entitats socioculturals de la ciutat.

La festa del Mercat a la plaça s’integra dins del programa “Tallers per a la festa” del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i gestionat per l’Institut Ramon Muntaner en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, i s’ha preparat a partir de la realització de recerques i de tallers diversos que s’han fet durant l’any 2008 i 2009 (d’indumentària, de música, de teatre, de fusteria i ambientació).

El programa d’activitats de la Festa intentarà reconstruir l’ambient del mercat a la plaça de fa 100 anys, recuperant espais, mobiliari, mitjans de transport, oficis i artesans, indumentària i altres elements que ens aproximen a aquell mercat.

Així mateix, la Festa aprofita per recuperar elements i manifestacions festives de principis de segle XX (concerts, jotes, teatralització d’escenes de la vida quotidiana i festiva, etc.), i també el patrimoni cultural immoble a través de visites guiades a espais i edificis de l’època (molins, vivendes, escoles, etc.).

El mercat d’Amposta a principis del segle XX
Com era habitual en moltes viles i ciutats, el mercat setmanal tenia lloc a la Plaça Major, on hi havia també l´edifici de l’ajuntament i l´església. La celebració del mercat comportava un important moviment de gent, carros i tartanes del poble i d´altres vinguts de les poblacions properes, que entraven i sortien pels carrers propers a la plaça (carrers Major, Sant Joan, Sant Pere, Cara-sol, etc.). Algunes fonts indiquen que en el segle XIX, a Amposta es feia els diumenges i posteriorment va passar als dimarts.
Les parades ambulants venien fruites, verdures, llegums, aviram, objectes de llauna o de fibres vegetals, confeccions i metratge, etc. A més, al c.Sant Antoni s´instal.laven les parades de venda de carn; i a l´edifici de la peixateria de la Pl. de l´Aube, el despatx de peix.
L´activitat comercial d´Amposta també es concentrava en els carrers del nucli antic, on vivia la major part de la població: botigues de queviures, de roba i teixits, forns, carnisseries, barberies, farmàcies, estancs, etc. També es concentraven en aquesta zona la majoria de fondes, hostals, bars i tavernes, així com artesans i petits industrials, que abastien a Amposta i altres poblacions circumdants d’eines i estris domèstics, agrícoles o altres (ferrers, carreters, fusters, "silleros", etc.).

A partir del divendres hi hauran actes, tallers, concerts i moltes activitats que podeu vore-les a la web de www.amposta.cat o www.festadelmercat.org .