Pàgines

diumenge, 12 de desembre del 2010

Caviar d'esturió al delta de l'ebre


Aquest Nadal es posarà a la venda el primer caviar del delta de l’Ebre. Una empresa lleidatana anomenada Proyectia va adquirir una antiga piscifactoria a Poble Nou del Delta fa cinc anys i la va adequar amb l’objectiu de produir caviar de primera qualitat. Es tracta de la tercera indústria d’aquestes característiques que opera a l’Estat i que ara ha començat a donar els primers resultats, amb una primera partida limitada d’aquest preuat producte gastronòmic.

Actualment hi ha a les instal·lacions situades a tocar de la badia dels Alfacs prop de 40.000 exemplars d’esturió de diferents espècies, com la siberiana o la russa, aquesta darrera molt apreciada i originària del mar Caspi.

S’hi poden trobar exemplars petits de 100 grams fins a adults de més de 15 quilos. «De moment només ens dediquem a l’engreix i no completem el cicle de reproducció, però l’objectiu és fer-ho més endavant», explica la biòloga Maria Toldrà. Entre els treballs pendents hi ha també la reproducció d’algunes de les espècies més preuades pel seu caviar, com ara l’esturió beluga.

En aquests primers cinc anys de feina s’han engreixat els exemplars, s’ha fet el sexatge (detecció i separació de mascles i femelles, una feina que es fa a través d’escàners o presa de mostres) i s’ha accelerat el procés per fer madurar abans les femelles. «Per produir un bon caviar es necessiten unes condicions òptimes, amb una aigua de qualitat i molt d’oxigen, a més de poca claror», segons explica la biòloga de l’empresa. Però aquesta aigua no procedeix directament ni del riu Ebre ni dels seus canals, sinó d’un aqüífer. «Es tracta d’una aigua amb una certa salinitat, fet que també afavoreix la qualitat», explica Toldrà.

Segons expliquen els tècnics, per cada exemplar de femella adulta es poden extreure uns dos o tres quilos de caviar, equivalents a entre el 10 i el 15 per cent del seu pes total.

L’empresa comercialitzarà el caviar i també els filets de l’esturió, tant de mascles com femelles, sota la marca del Tsar Nikolay. Pel que fa al caviar, començaran amb dues varietats: Osetra selecte del Delta i Acipenser baeri. En el cas del peix, ja s’ha començat a distribuir per alguns restaurants de les Terres de l’Ebre i es preveu treure al mercat tant fresc com fumat.

L’empresa no té definides les produccions que podrà assolir en els propers anys, però en tot cas, es tracta d’un negoci substanciós. I és que el caviar més barat que hi ha al mercat es paga als 100 euros els 60 grams, mentre que les varietats més selectes arriben a preus astronòmics de milers d’euros.

Font: Diari de Tarragona
Foto: Parc Natural