Pàgines

dimecres, 27 d’abril del 2011

La pesca de la "paupa", atractiu turístic

Aquesta setmana s'ha publicat al diari de tarragona l'activitat turistica de la paupa, recenment inaugurada a la Ràpita com a activitat turística, per això he volgut publicar-ho al bloc, a continuació he copiat el text realitzat per M. Millan.

Mariano Saragossa Comes, conegut per tothom a la Ràpita com Mayan, va aprendre la pesca «a paupa» dels seus avantpassats. De fet, es tracta d’una art que pràcticament ja només coneixen i desenvolupen els membres de la seva família (coneguda al seu torn com Los tranquilos), diferents cosins que es neguen a què aquest saber tradicional es perdi. Com el seu nom indica, la pesca de la «paupa» consisteix a anar palpant el fons de la badia per localitzar els peixos després d’haver tirat una xarxa en forma de mitja lluna. Les orades, els llobarros i les llisses, els peixos més comuns a la zona, s’amaguen sota la sorra i s’han de saber trobar, per agafar-los posteriorment amb la mà ràpidament.

Així, el més important per a practicar aquest tipus de pesca artesanal són l’agudesa visual i les mans, segons expliquen els experts. En tractar-se de zones de molt poca fondària, a les proximitats de la Punta de la Banya, el més adient és accedir-hi amb barques de perxar, utilitzades també a les llacunes del Delta.

Mayan ha passat aquest saber al seu fill i amb la família ha muntat una empresa turística, Turimar, dedicada tant a la pesca-turisme com al lloguer de petites embarcacions per navegar per la badia. «Es tracta de donar a conèixer una activitat tradicional, molt pròpia de la zona i que resulta molt curiosa per als visitants», explica la seva dona Montse. Els turistes surten des del moll de la Ràpita en diferents embarcacions de lloguer i travessen la badia dels Alfacs fins arribar prop de la punta de la Banya, on tindrà lloc la demostració. «Tothom qui s’animi pot provar de capturar els peixos i, si volen, els portem a un restaurant perquè se’ls puguin menjar poc després», comenten els responsables de Turimar. La Setmana Santa és el punt de partida per a la pràctica d’aquesta proposta de pesca-turisme, tot i que aquest any el temps no hagi acompanyat. «A l’estiu arriba el gruix de la gent, molts aconsellats pels que ja ho han provat», comenta Montse. L’activitat forma part de les propostes de l’Estació Nàutica de Sant Carles de la Ràpita-Delta de l’Ebre, que ven el municipi com a destinació de turisme actiu. Actualment s’ofereixen prop d’una setantena d’activitats, des de rutes per les muscleres a classes de kitesurf, passant per l’observació d’ocells o el caiac per la badia.
Font: Diari Tarragona
M.Millan

1 comentari:

carla ha dit...

Està be les entrades i el disseny!