Pàgines

dimecres, 13 de juny del 2012

Curiositats de l'angula i l'anguila


La vida de les anguiles és curiosa i misteriosa al mateix temps. La fresa es produeix a la mar dels Sargassos. Les larves, després de dos anys de ser arrossegades pel corrent del golf de Mèxic, arriben a les costes europees i del nord d'Àfrica. Les larves es transformaran en petites angules; les més petites es quedaran al mar, on es transformaran en anguiles mascle i hi passaran tota la vida; les altres remuntaran els rius i seran femelles.

Les angules femella passaran el primer hivern enterrades al fang sense menjar, esperant l'arribada de la primavera. Al cap d'un any d'estar al riu els surten les escates i es transformen en angules grogues. Quan fa vuit o nou anys que estan al riu es transformen en anguiles platejades i senten la necessitat de tornar al mar per trobar-se amb els mascles, aparellar-se i tornar a la mar dels Sargassos per a la posta.

Durant l'etapa en què remunten els rius salven tota mena d'obstacles. Poden fins i tot sortir de l'aigua i reptar sobre l'herba si hi ha prou humitat. Alguns individus privats de la possibilitat d'arribar al mar poden viure fins a 30 anys i assolir més de 10 kg. de pes.

De fet, s'ha de dir que s'ha intentat la reproducció de l'anguila a altres llocs del mon, amb la mateixa profunditat, temperetura, etc, però curiosament s'ha acabat demostrant que les anguiles nomès fan les seves postes al mar dels Sargassos,al golf de Mèxic.

Foto: Dopachozef.com