Pàgines

dimarts, 12 d’abril del 2016

Curiositats del Capó reial (Morito)


Se l'identifica per ser una au elegant, basicament pel seu color del plomatge, un color verd ampolla amb tons metàl·lics, també amb tonalitats marrons bronce i en ocasions amb un toc vermellos negre.
Ens pot sorpendre el color dels seus ous, de color blau brillant, d'uns 8 cm de diametre, el niu és tant feina de la femella com del mascle, tot i que el mascle és l'encarregat de portar  el material i la incubació es per part dels dos exemplars, sent més habitual la femella amb una incubació d'uns 21 dies.     

El seu bec és molt característic i identificatiu de l'aliment que menja, granotes, petits rèptils, cucs i recentment se l'identifica per ser una au depredadora del cargol poma, cargol que porta tants mal de caps a pagesos i gent local del Delta de l'Ebre.

Al Delta de l'Ebre avui dia el podrem trobar freqüentment als arrossars, aigües poc profundes amb llims i petits canals i desguassos amb poc nivell d'aigua. La seva població aquestos ultims anys va amb augment, ja que aquest últim cens d'hivern se n'han comptablitzat 2950 exemplars.  La seva longitud pot variar depenent si son joves o adults amb 55-65 i d'amplada amb les ales obertes pot arribar a 80-95 cm aproximadament.

Evidentment podriem donar moltes més dades curioses, com la forma d'identificació de la femella i mascle que es diferencien pel plomatge, com l'època de reproducció, però no allarguem més i us animem a observar-lo  aquestos mesos mesos amb molta presencia al Delta de l'Ebre i facilment identificable.