Pàgines

dimarts, 5 de febrer del 2008

Censos i observacions d'aus poc freqüents


El Delta de l'Ebre ha censat aquest hivern més de 292.600 aus de 91 espècies diferents. Els resultats, tot i ser encara provisionals, indiquen que aquest hivern s'ha enregistrat el màxim nombre d'ocells des de l'any 1972, data des de la qual es té informació dels censos fets a la zona. Entre les espècies que han tingut un increment més destacat, hi ha l'ànec collverd, el xarxet i la fotja vulgar. Pel que fa a les gavines, un cens sobre el qual el Delta no disposa de dades històriques, enguany se n'han registrat 45.700, el que suposa un total de més de 338.300 exemplars. També cal destacar que les poblacions de gavines son molt dificils de censar degut al continu desplaçament que fan al llarg del dia pel territori. Les raons per les quals ha augmentat el cens es degut a varis factors, un dels quals es allargar l’inundació dels camps d’arròs fins al gener.

A part del cens que s’ha fet aquestos dies, també s’ha de destacar que durant tot l’any hi ha un seguiment per part de responsables del parc natural i aficionats a l’ornitologia sobre aus que rarament podem trobar al Delta. Aquest mes de gener voldria destacar l’observació d’un Ibis Sagrado (Threskiomis aethiopicus), concretament a la zona coneguda com “Bombita”, al costat de la llacuna del Canal Vell, un ocell que es pot observar a països Africans, Àsia Occidental, i rarament la podem trobar a llocs sudorientals d’Europa.

Foto: Mariano Cebolla

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tot i que inusual el Ibis Sagrat jove que es va poder observar al Delta de l'Ebre es molt improvable que provingui de les seves zones de distribució naturals. Mes aviat es un exemplar escapat de captivitat o provinent d'una població asilvestrada i establerta a França.
Una altra espècie interessant són els Territs Pectorals (Calidris melanotos) que es distribueixen per EEUU i que ara mateix s'estan veient al Fangar.