Pàgines

diumenge, 19 d’octubre del 2008

Els típics xiringuitos del Delta


L`altre dia estava llegint a la revista mensual de tot parc un tema sobre els primers xiringuitos del Delta, el que avui rep el nom de xiringuito de platja. Antigament aquestos xiringuitos es dedicaven bàsicament a cuinar paelles, musclos, venda de refrescos, estaven montats amb estructures de material simple, quatre canyes per a fer sombra, taulons sobre caixons de fusta, xapa, material que una vegada acabava la temporada recollien i fins al proper estiu. Recordo que tenia uns familiars propers que tenien un xiringuito a la platja del “Pipi”, a Sant Carles de la Ràpita, ¡¡ res a veure amb la d’avui dia !!, recordo algunes coses tot i que era molt petit, sempre sento dir que les paelles eren boníssimes. També recordo els xiringuitos de la platja del Trabucador, venien pollastres per a dinar per a la gent que passava el diumenge i caps de setmana, per cert, un tema que donar molt per explicar , els diumenges al Trabucador fa uns vint anys.

Per donar un exemple, a la platja de la Marquesa hi havia el xiringuito de Mecs,una família que l’any 1961 va fundar un dels primers xiringuitos al Delta. El propietari recorda que sempre estava ple de gent, un plat de paella costava vint-i-cinc pessetes i un quinto en costava cinc. El primer estiu van quedar de negoci cent pessetes netes. Les paelles les feien al terra amb soses de la mar, els musclos al vapor i el meló eren les seves especialitats.

Per refrescar les begudes les posàvem amb gel dins d`uns tubs de formigó que anomenàvem les tines, i les tapàvem amb sacs d`espart. Tot i que les condicions en que feien el menjar, els seients de la taula , la teulada i tot en conjunt no te res a veure amb les comoditats d’un xiringuito d’avui dia, us puc assegurar que el menjar i la tranquil•litat que es respirava no tenien res a envejar a les d’avui dia.

1 comentari:

蚵仔麵線Jeff ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.