Pàgines

dimarts, 18 d’agost del 2009

Un cargol invasor al Delta de l’Ebre


Article publicat al periodico de Catalunya

Els productors d’arròs del delta de l’Ebre estan alarmats per l’arribada d’un mol•lusc invasor originari d’Amèrica del sud que esta colonitzant els seus camps i amenaça les collites per a la pròxima campanya. Se’l coneix com a cargol poma (Pomacea canaliculata) i des que al mes de juny els agricultors van observar les primeres postes d’ous a la vegetació, el nou invasor s’ha expandit sobretot per les sèquies i desguassos d’una àmplia zona del Delta, des de l’Aldea fins a la badia del Fangar.

Els cargols s’alimenta dels brots tendres de l’arròs, de fet en tota la zona ja envaïda s’hi observen tiges d’un cridaner color rosat.

A part dels efectes amb l’agricultura, l’expert en malacologia Cristian Ruiz Altaba va alertar que aquesta espècie representa un risc sanitari potencial si estroba en contacte amb paràsits d’altres espècies. En concret el cargol poma pot actuar com a transmissor del virus que encomana la meningitis a les zones on aquesta existeix i si el cargol infestat fos consumit cru pels humans. Només si arribés el paràsit es tractaria d’un cos transmissor.