Pàgines

dimecres, 14 de març del 2007

El Poble Nou del Delta (I)


Els visitants que avui gaudeixen de la tranquil•litat i d’altres peculiaritats del Delta de l’Ebre, van a Poble Nou a veure els seus carrers enjardinats, les cases típiques amb un pati interior dintre, i com no a probar la gastronomia del Delta a algun dels seus restaurants, però, quina història hi ha darrera d’aquest poble?.

Poble Nou es va denominar Villafranco del Delta, que fou creat per l’Institut Nacional de Colonització i que l’objectiu de la seva creació era la residència per als agricultors que treballaven els arrossars de tota aquella àrea que ocupava una part dels termes municipals de Sant Carles de la Ràpita i d’Amposta. Però els canvis de les comunicacions, de les maquinàries i de la vida en general, han canviat també la fisonomia del taranna del que avui és Poble Nou del Delta.

Les referències més antigues de la zona són del segle XVI i parlen sobre la pesca, l’aprofitament de la sosa i sobre les pastures dels ramats que per mitjà de lligallos baixaven a hivernar des de les muntanyes.

El 1952 es van iniciar les instal•lacions d’una xarxa de desguassos i camins , Aixi com dels edificis que havien de ser enllestides el 1957. Una vegada sanejada aquella zona fou distribuïda entre 97 famílies de colons i va ser batejada amb el nom de Villafranco del Delta que la Generalitat de Catalunya, ja en la democràcia, canvià el nom pel de Poble Nou del Delta, malgrat que el canvi de nomenclatura no els hi va agradar a algunes persones.
Font: Antoni Panadès

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic enamorada d'aquet poble tant bonic i de la seva gent, la foto es preciosa, i lo que més extranya es que no hi hagi cap comentari. No soc del Delta, soc d'un poble aprop de Reus, pero vinc sempre que puc, es que em teniu enganxada, ¡i de quina manera¡.
Petons per tots