Pàgines

dijous, 1 de gener del 2009

La predicció del temps amb la natura


Aquestes prediccions, extretes d'un diari, formen part de la inexistència fa molts anys de termòmetres i tecnologies que avui dia tenim a l'abast de la ma, la necessitat de molts pagesos per prediure el temps i poder evitar la pèrdua de moltes collites van fer que les prediccions per mig de la naturalesa fossin les úniques que en aquell temps tenien a l'abast i a la vegada poder prevenir una forta tempesta o un canvi inesperat del temps. Al Delta de l'Ebre sempre s'ha sentit parlar dels pagesos que depenen del comportament del bestiar podien prediure una tempesta, o amb les orenetes, els seu vol baix anunciava dies de pluja. A les basses del Delta per exemple, hi ha el que anomenem senill, doncs si el "plumero" del senill o la part superior esta molt florida ens indica que passarem un hivern fred.

Hi havien altres llocs que es fixaven amb la floració dels arbres, si primer sortien les fulles del freixe l'estiu era fresc, si les primeres fulles eren les del roure estiu calorós i sec, o les pinyes, si tenen tendència a tancar-se possible pluja, si s'obren amb facilitat hi haurà temps sec.

També, i una formula molt curiosa es saber la temperatura per mig dels grills, si contem les vegades que crida el grill amb un minut i dividim la xifra entre 5, al total li restem 9 i seguidament tindrem la temperatura en aquell mateix moment.