Pàgines

dijous, 27 de març del 2014

El cargol poma, al programa 30 minuts d'aquest diumenge.

El cargol poma, un cargol invasor que ha arrasat algunes de les principals zones arrossaires del món, i que recentment ha colonitzat el Delta, exactament ara quatre anys ens van trobar els primers individius.  Tot i els diners que s'han abocat per frenar-lo -6 milions i mig d'euros-, la invasió va arribar la passada campanya a la màxima expansió i s'ha convertit en el pitjor malson dels arrossaires. El programa de TV3 30 minuts dedica una edició a la plaga aquest diumenge 30 de març, a partir de les 21.55 hores, poques setmanes abans que comence una nova campanya d'arròs marcada per la incertesa sobre el resultat del pla de xoc aplicat durant l'hivern, que ha consistit bàsicament en l'assecat o bé la inundació amb aigua salada de la major part dels camps. Un problema greu que pot arribar a canviar un dels cultius predominants al Delta de l'Ebre.


dilluns, 24 de març del 2014

Nous usos al bloc / Nuevos usos del blog

Des de l'any 2007, any de creació d'aquest bloc,  hem anat publicant noticies i activitats  relacionades amb el Delta de l'Ebre i Terres de l'Ebre, vam pensar que és una manera de donar a conèixer la nostra passió per aquesta terra, fins ara sempre hem tingut la sort de treballar del que ens agrada i sempre ens va fer goig fer-ho saber, ja sigui personalment o per aquest mitja tant magnífic que ens permet arribar a qualsevol racó del mon, sempre com a finalitat de donar a conèixer aquestes terres, que pensem son úniques.

A partir d'aquest 2014, i sempre seguint la mateixa linea de donar tota l'informació possible per a visitar les nostres terres, donarem a conèixer els nostres serveis, tant de la nostra botiga, situada al costat del riu Ebre i a un lloc privilegiat de la població, com dels nostres serveis turístics, amb la nostra especialitat, les experiencies gourmet, visites a molins d'arròs, degustacions dels nostres productes, rutes gastronòmiques amb degustacions de paella inclosos, com un ampli ventall de serveis i diferents activitats que al llarg de l'any continuem organitzant des de l'any 2001, any en que vam crear la nostra empresa.

Demanar disculpes pels canvis que estem realitzant en aquest bloc i donar les gràcies a aquells que ens heu anat seguint per aquest mitja, com no animar a altres lectors i possibles clients per a que tasteu aquestes terres, segurament no us empenedireu, gràcies.        


Desde el año 2007, año de creación de este bloque , hemos ido publicando noticias y actividades relacionadas con el Delta del Ebro y Tierras del Ebro , pensamos que es una manera de dar a conocer nuestra pasión por esta tierra , hasta ahora siempre hemos tenido la suerte de trabajar en lo que nos gusta y siempre nos hizo júbilo hacerlo saber , ya sea personalmente o por este medio tan magnífico que nos permite llegar a cualquier rincón del mundo , siempre como finalidad dar a conocer estas tierras , que pensamos son únicas .

A partir de este 2014, y siempre siguiendo la misma línea de dar toda la información posible para visitar nuestras tierras , daremos a conocer nuestros servicios , tanto de nuestra tienda , situada junto al río Ebro y en un lugar privilegiado de la población , como de nuestros servicios turísticos , con nuestra expecialitat , las experiencias gourmet , visitas a molinos de arroz , degustaciones de nuestros productos , rutas gastronómicas con degustaciones de paella incluidos , como un amplio abanico de servicios y diferentes actividades que el largo del año continuamos organizando desde el año 2001, año en que creamos nuestra empresa .

Pedir disculpas por los cambios que estamos realizando en este bloque y dar las gracias a aquellos que nos han ido siguiendo por este medio , como no animar a otros lectores y posibles clientes para que probéis estas tierras , seguramente no os empenedireu , gracias .


diumenge, 1 de desembre del 2013

La mar de l'Ebre, nou equipament cultural a Sant Carles de la Ràpita


L’any 2009 s’iniciava el projecte museològic i museogràfic per al Museu de la Mar de l’Ebre a partir de la recerca "Pescadors i mariners als Alfacs" duta a terme per Elena Juncosa, finançada per l’IPEC i l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i coordinada pel llavors Museu del Montsià (actual Museu de les Terres de l’Ebre). Aquesta recerca va posar les bases per a la localització de béns patrimonials mobles de caràcter etnològic relacionats amb el món mariner rapitenc que poguessin dotar de contingut històric i antropològic el futur equipament museístic. Per a fer-ho es va contactar amb diverses famílies rapitenques vinculades al món de la pesca, de la navegació de cabotatge, de la construcció naval, de la mecànica naval, etc.

Concretament, i a part de objectes relacionats amb la mar, també s’han escanejat i documentat un total de 231 imatges que han estat cedides per families i empreses particulars. Finalment i desprès des que l'any 2003 es poses la primera pedra, s'ha inaugurat el museu la mar de l'ebre, una infraestructura molt recomanable per a visitar i un complement més a les infraestructures culturals i turístiques a aquest territori. Tant aviat puguem saber horaris i preus us informarem per tal de posar-lo com una de les varies activitats que trobareu i  al nostre bloc.

Foto: Museu Terres de l'Ebre






dilluns, 25 de novembre del 2013

Licors d'arròs

Amb el títol licor d'arròs volem encetar una nova publicació sobre aquesta beguda que tant èxit ha tingut a les nostres terres, un producte elaborat amb diversos ingredients, entre ells l'arròs i la farina del mateix arròs, uns amb graduació baixa, i uns altres amb graduació més alta, diferents marques i diferents ingredients, per això avui volem fer cinc cèntims de tot el mercat que últimament esta tan de moda a les nostres terres.


El primer licor d'arròs va venir de la mà de la cooperativa arrossaires del delta, amb la marca segadors del delta van treure al mercat la primera licor crema d'arròs, una beguda amb una graduació baixa, 17 % alcohol, ideal per a després de les menjades, una beguda que recorda a l'arròs amb llet, crema catalana, etc, una beguda molt suau i molt refrescant a l'estiu. Passat uns mesos, i amb la mateixa marca segadors del delta, van treure el licor d'arròs amb herbes, un licor semblant als "orujos" però molt més suau, amb una graduació de 30 %, una beguda que tot i que no ha acabat tenint l'èxit del primer, podríem dir que és el segon referent d'aquestes begudes de la marca segadors. Seguidament a aquestes dos begudes van treure les no tant exitoses begudes de licor d'arròs amb figues, amb una graduació de del 20 % d'alcohol, beguda que recorda a una mistela negra, amb gust de panses, i més predominant gust d'alcohol, i com a últim el licor d'esperit, bàsicament alcohol extret de la fermentació del mateix, amb una graduació molt més alta, 40% d'alcohol.

Tots els quatre licors elaborats a la casa bardinet, a la població de Gelida província de Barcelona, i distribuïts per la cooperativa d'arrossaires de Deltebre. Seguidament, i una destil·leria centenària com és la destil·leria Lehmann de la població de Tortosa, va treure al mercat el licor d'arròs Bomba, licor semblant al licor de crema d'arròs de la cooperativa d'arrossaires però per a nosaltres més suau al paladar, podríem dir que amb la mateixa cremositat però amb una graduació del 16 % d'alcohol, també amb ampolla de 200 ml. I per acabar, i recentment acaben de treure el licor Bombó d'arròs Bomba, un licor suau que ens recorda al gust a xocolata, amb cremositat, un 16 % d'alcohol, també aconsellable tastar-lo amb gel, Els últims licors elaborats i distribuïts a Tortosa, les terres de l'ebre.

Esperem haver resolt probablement algun dubte sobre aquestes begudes, casi be obligades a la taula de les terres de l'ebre. Totes elles les trobareu a la nostra botiga, a l'avinguda Sant Jaume d'Amposta (costat oficina turisme), com a la mateixa botiga online www.labotigadelriu.com .

diumenge, 17 de novembre del 2013

Itienrari fluvial per la vora del riu.

La ruta 9 podriem dir que és la ruta més urbanitzada de les publicades i una de les que formen part dels itineraris del parc, tot i això no deixa de ser atractiu i recomanable per passar un bon matí i veure la façana fluvial del marge esquerre (Deltebre).Recomanable observar l'horta a la mateixa vora del riu, cultiu poc extensiu al Delta a causa de la mateixa salinitat però que a zones amb una relativa altitud  permet cultivar-se, majoritariament totes elles dedicades per a l'autoconsum, carxofes, tarongers, oliveres, fruiters, etc.

També i en dies laborables sobre les 11h podrem visitar a la mateixa façana fluvial la llotja de Deltebre,  confraria de pescadors de Sant Joan, com també una antiga sínia que servia per treure aigua del riu i un antic llagut restaurat i situat al mateix passeig. El mateix itinerari us el podeu descarregar i imprimir a la part dreta del bloc, itineraris bici.

Itinerari de pocs quilòmetres i recomanable per gaudir tota la familia.



dimecres, 30 d’octubre del 2013

Nous panells al mirador de la Casa de Fusta

Des del dilluns passat, i al mirador de la Casa de Fusta podreu observar el panells amb imatges de Mariano Cebolla, fotograf freelance del Delta de  l'Ebre. Amb aquestos panells finalitza l'obra del mirador i la nova rampa d'accès per a discapacitats, tot amb la col·laboració de la casa Bayer Hispania S.L.




dissabte, 12 de gener del 2013

Nou gadget al bloc





Bon dia, seguim actualitzant el bloc i oferint noves activitats d'oci cultural, és per això que a partir d'avui ja teniu a la part dreta del bloc els enllaços per poder observar i visitar els museus i centres d'interpretació del Delta de l'Ebre i la comarca,  si no sabeu que fer algun cap de setmana aquí teniu un ampli ventall de centres amb les direccions i els seus horaris, a més de totes les rutes i activitats que anem penjant al llarg de l'any. A gaudir !!.

divendres, 28 de desembre del 2012

Caviar del Delta de l'Ebre

Una empresa catalana amb seu a Lleida, va adquirir unes antigues piscifactories situades al Delta de l'Ebre, concretament al marge dret, amb la finalitat de tornar a reproduir l'esturió al Delta, especie que va desaparèixer al Delta els anys 70 i que actualment, encara que no de manera salvatge, es torna a reproduir gràcies a l'aqüicultura.


Aquesta empresa, i desprès de cinc anys ja comença a tenir el seus resultats, prop de 40.000 exemplars d'esturió de diferent especies, com la siberiana o la russa, aquesta última molt apreciada i originaria del mar Caspi, i també el caviar d'esturió produït a les instal·lacions que tenen amb propietat al Delta de l'Ebre. Per reproduir aquest producte gastronòmic tant apreciat cal unes condicions òptimes, com l'aigua poc clara, provinent d'un aqüífer, amb oxigen i amb un cert grau de salinitat. Els tècnics expliquen que per cada exemplar de femella adulta, es poden extreure uns dos o tres quilograms de caviar, equivalents al 10 o 15 per cent del seu pes total. 

 Per poder veure tots els seus productes que tenen a la venda amb la marca  Zar Nikolay podeu accedir a la seva web http://www.tsarnikolay.com/ .

diumenge, 18 de novembre del 2012

Detecten un peix verinós al Delta de l'Ebre

La direcció general de Pesca i Afers Marítims ha detectat a la costa del Monstià la presència d'un peix globus verinós al litoral de Catalunya. La toxina del peix es troba a les vísceres (fetge i ovaris) però no es descarta que també n'hi pugui haver a la musculatura. Les autoritats recomanen que no s'ingereixi, ja que a l'hora de netejar-lo, la toxina pot passar a la carn. Els danys que provoca afecten directament el sistema nerviós i poden causar des d'un formigueig a la cara i a les mans fins a una aturada cardíaca en el cas que la ingesta fos elevada. Fins ara se n'han localitzat pocs exemplars.

El peix és molt similar al verat, però té una bossa a la part inferior que el distingeix. Pertany al gènere conegut com Lagocephalus i es tracta d'una espècie que viu en aigües de l'Atlàntic nord i del Mediterrani, on probablement va entrar a través del canal de Suez. "Es tracta d'un peix pelàgic, és a dir, que neda entre les aigües que no estan en contacte amb el fons marí", explica la cap del Servei de Recursos Marins de la direcció general, Rosario Allué. Una de les zones on s'ha localitzat l'exemplar ha estat el litoral del Montsià, on els pescadors de la confraria de Sant Carles de la Ràpita en van pescar un mentre pescaven amb les xarxes. El govern demana que en cas de capturar-ne algun exemplar s'alerti les autoritats.

L'avís de la direcció general s'ha acompanyat de fotografies i un text que diu: "Has vist aquest peix! O algun altre que se li assembli? Es coneix com a peix globus. Hi ha constància de la seva presència a Catalunya. És tòxic i molt perillós per a la salut. Està prohibida la seva comercialització". Segons explica Allué, l'avís es dirigeix sobretot als pescadors recreatius. "Les confraries i els professionals ja estan al cas i saben que és tòxic; però aquells més esporàdics o que pesquen per afició, el poden confondre amb un altre peix que sí que es menja", ha concretat.

La Generalitat ha demanat a tothom que en pesqui algun que el separi de la resta de captures, el guardi en fresc o congelat i avisi la direcció general o l'Institut d'investigació de la Generalitat de Catalunya. L'alerta pretén evitar la comercialització i el consum del peix verinós però també intenta recopilar informació sobre l'hàbitat del peix globus. La cap de Servei de Protecció de Recursos Marítims ha explicat que és una espècie rara i no es pot quantificar. L'important, segons destaca, és registrar allà on es troba per saber si es tracta d'un peix estacional o si té pautes de comportament previsible.


Naciodigital.cat
Foto:gencat 

dijous, 18 d’octubre del 2012

Itineraris en bici pel Delta de l'Ebre

El parc natural acaba d'editar l'itienrari 9, un itienrari de 12,8 Km. i que recorre el marge esquerra del riu Ebre, vorejant la població de Deltebre, però, aprofitant que tenim 9 itienraris editats i que uns quans d'ells podem enllaçar-los uns amb els altres,  volem explicar-vos un bon itienrari per passar una bona jornada.

L'itienrari que us expliquem come´nça a  Amposta, itienrari 8 del parc natural, des de l'oficina de turisme, i des d'on al costat mateix,  a la botiga del riu, ens poden llogar les bicicletes per fer aquest intienrari. L'opció sería començar a la botiga del riu, situada al mateix començament de l'itinerari i des d'on tenim un ampli aparcament per deixar els cotxes.

Seguirem el marge del riu, seguin l'antic camí de Sirga, passarem per Balada, petit municipi situat al marge dret del riu i des d'on podrem observar l'illa de Gracia i un ampli bosc de ribera, seguirem l'itienrari senyalitzat per la vora del riu per arribar a Sant Jaume d'Enveja, on des d'alli podrem creuar "lo passador", vistes panoràmiques de les dos poblacions de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, a més de l'espectacularitat de la infraestructura del pont.

Per als qui vulguen pedalar més podem acabar de creuar el pont en direcció Deltebre per resseguir el passeig de la vora del riu en direcció a la desembocadura,  o sigui baixant el pont a la nostra dreta. Aquest passeig és un dels itienraris del parc natural, el triptic número 9. 

Finalment, i resseguint l'itienrari per la vora del riu,  acabarem l'itienrari a l'embarcador del Vaixell Santa Susanna, lloc on podem fer un  bon apat, ja sigui a qualsevol restaurant de la mateixa població o menjar un entrepà a les taules que ens anirem trobant al llarg del passeig habilitades per a aquesta finalitat.

Per als qui encara els hi queden forces, i a la tornada, un cop baixem el pont del riu "lo passador"en direcció Sant Jaume d'Enveja, podem anar a la nostra esquerra, on podem resseguir l'itinerari fins a uns 4/5 quilòmetres més. Per tornar al lloc de sortida, i un cop travessat el pont "lo passador", anirem direcció Amposta, o sigui baixant el pont a la nostra dreta, i tornant a fer el mateix itienrari d'anada.

Aquest itienrari ens pot servir per a tot el dia, 21 Km d'anada. Sortint a les 10h del matí, i un cop havent dinat podem tornar direcció Amposta per arribar a les 17h com a molt tard, ja que a l'hivern no tindrem el sol per a veure'ns més tard de les 17,.30h.