Pàgines

dilluns, 5 de març del 2007

Illa de Buda (II)




El nom de l’illa sempre ha estat un misteri , llegendes i històries que el mateix nom ja engresca al seu estudi antropològic.

Una de les referències mes curioses la vaig llegir a un retall d’una edició que es va publicar a un diari del País Basc o Astúries, l’any 1925. A continuació us adjunto l’article que fa referència al nom de l’Illa.

¿De donde le viene el nombre?, confieso mi ignorancia. Según conjeturas de los isleños, recogidas por el P.I. Sala, alude al hecho de haber encontrado allí los tortosinos a unos chinitos náufragos, que al orar repetían constantemente la palabra “buda”.

Desconec la base científica d’aquest article, tot i que el que hem va cridar més l’atenció va ser la manera amb la que anomenaven els xinesos, “chinitos naufragos”, segurament responia a una inexistència total de globalització social que avui dia tenim, o sigui que en aquells temps, l’any 1925, ¡¡ el més normal !!, amb prou feines es desplaçaven per aquest Delta com per anar a conèixer les amèriques i països asiàtics o a l’inversa ¡¡ .

Una altra versió és el significat que bé de l’àrab antic, que significaria illa petita o llunyana.

I finalment, i una de les que tenen més credibilitat és la del nom de la Boga, planta molt comuna a les llacunes a l’illa abans de la seva transformació agrícola. El Delta de l’Ebre va ser zona de dialecte mozàrab; encara que buda hagi donat al català boga, la “d” es conserva intacta en mozàrab i a vegades conserva també la “u”.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

POs jo preferixo l'explicació dels xinesos nàufrags resant a buda...és tant inversosímil que em fa molta gràcia!!!!

Anònim ha dit...

Cert! molt misteri hi ha hagut sempre al voltant de l'origen del seu nom. Potser el q té més credibilitat és el de la Boga. Encara q lo dels chinitos naufragos no té perdua, a saber que feien, no si té gràcia la cosa, si algun dia la girem entre tots encara trobarem aquelles típiques paraules que diuen MADE IN CHINA!
Joan, enhorabona pel blog, i espero q aprobes este comentari q una mica de sentit de l'humor sempre va bé!