Pàgines

dimarts, 31 de juliol del 2007

Temps de la birbada


La lluita contra les males herbes de l’arròs estava dividida en diferents fases, entre les quals cal destacar: birbar, que consistia en arrencar les males herbes que creixien dels arrossars; segar les vores, que es tractava de tallar amb una falç o dalla les herbes dels marges i esmillar, que es realitzava ja quan l’arròs estava espigat.

Les males herbes que més abundaven i que es treien birbar eren la junça o xufa, el mill, l’agram, l’agret, la llengua d’oca i, dels marges, es tenia especial interès a combatre les trencadalles o matacaveros, planta de la qual anteriorment vaig explicar del perquè del seu nom.

Actualment al Delta es possible veure la labor de la birbada, tot i que cada cop es realitza amb menys freqüència, una de les causes de la casi be desaparició d’aquesta labor tant tradicional és la dels tractaments selectius contra aquestes males herbes, ja que antigament els herbicides no distingien les males herbes i la planta de l’arròs.

1 comentari:

An ha dit...

Joan:

Fes un post sobre el Delta Sound Festival (jo ja l'he fet)...

ja ho saps, com més serem, més riurem... (o no)