Pàgines

dimecres, 19 de setembre del 2007

Qui no ha provat un ginjol?


Segurament i tots els que vivim al Delta hem provat un ginjol, un arbre dels més típics del Delta i que ara mateix, el mes de setembre, és l’epoca per a recollir-lo, per això, la meva curiositat per investigar una mica sobre el seu nom.

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, la paraula 'Gínjol' te varies acepcions. El origen de la paraula prevé del llatí vulgar zizulu o djinzulu, variants del llatí ziziphum, i aquest, del grec. zízyphon, el seu nom castellà azofaifos.

Donant un cop d’ull als resultats d’un buscador amb la paraula ginjol m’ha sobtat una noticia del diari EL PAIS, publicada el dia 17 de setembre, i que adjunto a continuació,

Unos 300 vecinos celebraron ayer en la plaza de Joaquim Folguera, frente al mercado de Sant Gervasi de Barcelona, un hecho infrecuente: la salvación de un azufaifo (ginjoler, en catalán; su nombre científico es Zizyphus jujuba), sito en el número siete de la calle de Arimon esquina con Berlinès. El Ayuntamiento ya lo ha amnistiado, pero los vecinos siguen inquietos por el "equipamiento" que se pueda construir en el futuro y que podría dejar sin aire al árbol bicentenario.
La iniciativa comenzó antes del verano de la mano de dos traductoras vecinas de la calle, Isabel Núñez e Isabel Lacruz. En esa calle, por cierto, nació el alcalde Hereu y sus padres, que viven también allí, fueron algunas de las primeras firmas que suplicaron por la amnistía del árbol.
Havent llegit la noticia, i observant que al Delta de l’Ebre no en hi han tants com abans , ¡¡ qui sap si hauríem de començar per indultar-ne alguns !!.

5 comentaris:

losimo ha dit...

llàstima que se cuquiguen tan ràpid.

Jo ja fa temps que no en minjo. A girona n'hi han ben pocs :(

Minja'n, tu que pots!!! :U)))

Anònim ha dit...

Es veritat que per aqui no s'en indulten molts que diguessem.
L'altre dia anava en moto per barcelona quant de cop vaig passar pel costat d'un arbre impressionant.
Resulta que era el famós ginjoler.
Jo de ginjolers n'he vist uns quants; ara, com este cap.
Per aquí al Delta, tenen una alçada màxima de 3m i el que jo vaig vore en devia fer vora els 7m.
Molt guapo.

Justicier.

Anònim ha dit...

Per cert,
Sabieu que amb la fusta de ginjoler es fa un instrument?
Pos si, La Tenora, instrument que forma part de la cobla típica de sardanes. més informació a www.coblasabadell.com/index2_archivos/latenora.htm

Pot ser els pagesos s'animen a cuidar més els gingolers per treure amb els anys profit de la fusta. Mentre estant,natros en treurem profit dels fruits anant-los a córrer; que es quant estant més bons!!! je je

Justicier

An ha dit...

Eic Joan! Tu sí que estàs fet un bon gínjol...

En carinyo te ho dic, eh!!!!

蚵仔麵線Jeff ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.