Pàgines

dimarts, 25 de gener del 2011

El vapor Anita


Una de les èpoques passades del Delta no es recorden sense haver passat pel Vaporet Anita, un emblemàtic vaixell que feia el trajecte de passatgers i mercaderies entre Tortosa, Amposta i la Cava, però l’Anita també va ser famós pels viatges lúdics al far de l’Illa de Buda. “Cada any, els Dilluns de pascua, la Filharmónica d’Amposta anava al far i el vapor ens venia a buscar, tocant, des del riu fins a casa. I a la tarda, de tornada, el mateix”.

“L’Anita va parar per falta d’aigua” diu, convençut , Joan Albacar. “A l’hivern no hi havia problema però a l’estiu el vapor parava a la sucrera de Campredó, ja prop de Tortosa. Allà els passatgers seguien el seu trajecte amb autocar i les mercaderies amb un camió”. De fet, els problemes estacionals de calat que presentava el riu Ebre van fer que l’Anita deixés el servei durant la canícula de l’any 28. Primer el vaporet es va deixar amarrat al pas de barca de Sant Jaume. Una nit de temporal es va deslligar i ja se n’anava a mar quan el van recuperar a l’alçada de la finca de Reales.

Buscant més protecció el van traslladar “al riu petit”, entre la riba i la illeta de les canyes. Van passar gairebé deu anys fins que la gran riuada de 1937 va afonar l’Anita.

La tardor de 1956, José Hierro Pallarés feia poc que havia tornat de la Marina i li van demanar si podia bussejar per localitzar l’Anita. “Vaig baixar i vaig recórrer tot el vaixell, de cap a cap. Estava bastant sencer i totalment ple de fang. El vaporet estava incrustat al fons del riu”. En tornar a la superfície, el seu veredicte va ser que el vaixell no es podria treure. Els Albacar se l’havien Venus com a ferralla a un Valencià conegut con el Ternales, que recuperava ferro del riu. José Manuel Hierro descriu l’operació de rescat com un fracàs: “ Ho van intentar durant unes tres setmanes. Estiraven amb una sínia que feien girar animals i un sistema de politges que no va servir per a res. El vaixell s’enfonsava cada cop més” . En una fotografia feta pel senyor Juanito encara si veu surar la xemeneia. Ni la dinamita va poder arrencar el vaporet del riu on continua afonat, a l’extrem est de l’illa de Gràcia. L’Ebre va salvar l’Anita de morir com a ferro vel i el va convertir com a material de llegenda.


Foto: modelismonaval.com