Pàgines

dilluns, 7 de maig del 2012

Parlem dels mosquits


Els mosquits són insectes dotats d’unes capacitats extraordinàries adreçades a un únic objectiu: xuclar la sang. Les seves picades molesten i poden transmetre malalties perilloses. Per això els combatem sistemàticament. El mosquit tigre és un nou enemic. Molts predadors naturals, com les orenetes, els ratpenats, les gambúsies o les libèl•lules, són els nostres aliats en aquesta lluita.

També s’ha de saber que els mosquits només piquen les femelles, i ho fan perquè necessiten les proteïnes de la sang de les seves víctimes per formar els ous. Una vegada formats, la femella haurà de cercar un lloc on hi hagi aigua estancada per fer-hi la posta, i en això el Delta és un lloc ideal.


Per localitzar les seves víctimes el mosquit disposa de sensors de CO2, el gas que exhalem quan respirem, i de sensors tèrmics per detectar les zones més calentes (i per tant més ben irrigades) de la pell. Una vegada triat el punt, el mosquit femella tarda uns 50 segons a clavar-hi la trompa i durant els 2 minuts i mig següents xucla uns 2,8 mil•ligrams de sang. Malgrat els diferents mètodes de control, els mosquits continuen sent un problema i seria molt més greu si no fos pel gran nombre de predadors que se’ls mengen, especialment els ocells.

Per això els ocells, i més en concret al Delta de l’Ebre és un lloc abundant, i per tant molts d’ells depredadors que ens ajuden a que la població no vagi amb augment, com les orenetes, els ratpenats també son uns grans insecticides, en una sola nit consumeixen de 1.400 a 2.800 mosquits cadascun. s’anomena mosquito fish). Les libèl•lules són els predadors naturals més antics que tenen els mosquits. Ja van aparèixer molts milions d’anys abans. A més, els depreden per partida doble. La larva aquàtica caça larves de mosquit i la libèl•lula adulta caça mosquits adults. Però per molta ajuda que tinguem dels predadors i per molt que combatem els mosquits no aconseguirem exterminar-los. Segurament algun dia els humans ens extingirem i els mosquits xuclaran la sang d’altres víctimes. La seva simfonia continuarà.