Pàgines

dilluns, 21 de maig del 2007

L'ornitologia al Delta de l'Ebre


El Delta de l’Ebre és per excel•lència una de les millors zones d’Europa per a l’observació d’ocells, o com és diu últimament vaja, el birdwatching. Al Delta s’hi han observat prop de 340 espècies diferents, és a dir, el 60% del nombre d’espècies de tot Europa, per tant, aquest fet no passa per alt als amants de l’ornitologia.

No només és important el nombre elevat d’especies que s’han registrat al Delta, si no que també s’ha de tenir en compte l’estudi i nombre de població de cada espècie, com la gavina Corsa, on aquí al Delta nidifica el 70% de la seva colònia mundial, o com per exemple el bitó, no menys important pel poc nombre de la espècie, actualment amb perill d’extinció, potser la seva espècie depent de la població temporal al Delta?.

Tot i que per a l’identificació del nom d’un ocell a nivell mundial tenim un nom científic, també s’ha de tenir en compte el seu nom autòcton, com per exemple el Botiguer al blauet, el Cusi Sacs al Bec d’alena, les patxeres als martinets i esplugabous, i més noms autòctons que no deixen més que reafirmar la nostra riquesa i variant dialectal.

En fí, un món complexe i a la vegada interessant, per això, espero poder parlar-ne properament.

Foto: Josep Torta