Pàgines

dimarts, 17 de juny del 2008

Curiositats i bones previsions de la cria de flamencs 2008


Al delta de l’Ebre s’han comptat enguany 2.454 parelles de flamencs, unes 600 més que en anys anteriors. El 28 de maig passat, tècnics del parc natural van efectuar, amb el suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. El recompte dels exemplars covant ha permès comprovar que enguany s’ha assolit el màxim històric, passant de les 1.800 a 1.900 parelles dels darrers anys a les 2.454 parelles d’enguany.

El 2008 la reproducció del flamenc al delta de l’Ebre ha estat atípica. L’aparellament ha començat més tard i les parelles han colonitzat un lloc nou, concretament s’han col•locat al llarg d’un dic de les salines de la Trinitat de la punta de la Banya.

En un primer moment, els exemplars reproductors ja es van instal•lar en un lloc inhabitual, en un dels dics de les salines on el vol d’una avioneta a baixa altura els va destorbar i, dies després, el grup es va desplaçar al nucli on tradicionalment feia l’aparellament, l’anomenada tora dels Conills. Va haver-hi, però, un tercer canvi, i finalment es van establir en un altre dic de les salines situat més al nord que és on es troben ara.

Les primeres postes van començar a finals d’abril, un mes més tard en comparació amb els darrers anys, i han format tres nuclis reproductors ben diferenciats, que s’han anat instal•lant al llarg del mes de maig i, per tant, molt poc sincronitzats entre ells, el que significa que els polls naixeran en èpoques diferents. Aquesta falta de sincronització no era habitual al delta de l’Ebre, però en canvi sí que succeeix en indrets on hi ha colònies grans de flamencs.

Els tècnics del Parc consideren que poden ser diverses les causes que han pogut provocar el canvi de comportament dels flamencs, com el vol a baixa alçada de l’avioneta quan iniciaven l’aparellament, o el fet que enguany hi hagi més exemplars que s’aparellen a la zona. No es descarta que l’augment del nombre de parelles hagi estat causat, en part, pel fet que enguany els flamencs no han criat a Fuente de Piedra, a Màlaga i, per tant, una part de les parelles s’han desplaçat al delta de l’Ebre. Precisament, el fet que hagin arribat parelles de Màlaga pot ser també una de les causes per les quals hi ha exemplars que han fet la posta dels ous més tard, ja que es van sumar setmanes més tard a la colònia del delta.


Font: Gencat.cat
Foto:Josep Torta