Pàgines

dimarts, 25 de novembre del 2008

L’origen del topònim la Cava



Llegint alguns informatius del Delta de l’Ebre sobre antropología sempre acabo certificant que hi ha molts buits documentals i que porta a moltes interpretacions i llegendes que no son del tot certes, en aquest cas el topònim de l’origen la Cava.

Les interpretacions sobre el nom n’he llegit algunes, com el que la Cava podria provenir de l’àrab al- Kabtil, o la del nom la Cava com a resultat de cavar, de la cava de la regalèssia o el nom de Kacba, casa de forma cúbica. Però l’origen cert de la Cava be d’un escrit que detallo a continuació i que es va redactar l’any 1789.

“Por los años de 1660 por particulares conveniencias de algunos vecinos de Tortosa, se abrió una acequia… ( situada on és actualment la Cava ), que se nombró la Cava, y luego la fuerza de las aguas del Ebro que la cogían de frente abrió tal cauce que barraron su antiguo curso, (la sortida del Nord, lo Golero), dirigiéndose por el que le proporciono la obertura de la Cava mencionada,” etc…

Segons Xavier Ribas i Vilanova, autor de la recerca, es comprova que no nomès canvia la evolució morfologica del Delta per les riuades, canvis climatics i ambientals, si no que l’acció humana al segle XVI també provoca de forma important el canvi del curs del riu, i en definitiva el creixement del lòbul central.

Per tant, l’etimologia popular, que relaciona el topònim la Cava amb l’acció de cavar es veu confirmada per les noticies documentals.

4 comentaris:

Adam ha dit...

... ara falta saber l'origen dels colons de Delta. perquè em van dir una vegada que al segle XVIII un brot de paludisme va eleminar el 80% de la població del Delta.

Anònim ha dit...

Tens raó, Adam, quin es l'origen de la gent del Delta?, d'on venen?, qui van ser els seus avantpassats?. Es veritat que la majoria de la població del Delta es casaven entre familiars, i que per aixó hi ha tanta gent que té el mateix cognom?

Anònim ha dit...

Desconec l'origen dels colons del Delta al segle XVIII, tot i que deu haber algun treball de recerca que ho deu clarificar, un dells és un treball realitzat per Emeteri Fabregat anomenat l'evolució demogràfica del Baix Ebre i Montsià 1701-1900, deu ser interessant. Dintre els meus coneixements intentaré publicar algun tema sobre la primera població estable al Delta, alguna cosa dec de tenir, mes endavant ho publicaré. Estic obert a qualsevol interessat que vulgues publicar algun tema a aquest bloc referent a les primeres families o poblacions del Delta.

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.