Pàgines

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Terres de l’Ebre, terra d’oliveres




A l’interior del territori hi ha un dels cultius mes preuats de la mediterrània, l’oli, i aquestos dies podríem dir que els molins estant apunt d’obrir les seves portes i els pagesos, en sacs ben plens, porten al molí les olives per a fer oli.

Entre sac i sac s’ompli un o dos cabassets d’olives per a portar-les a casa, allí les trencarem per a fer olives trencades o les ficarem en sal per a fer olives mortes,...

Estes olives estan perfumades en espècies com la saboritja, lo perfum de la llima, etc. Tot sigue per obrir la gana d’assentar-mos a menjar.

Ara coneixerem una de les maneres per fer olives i la paciència que les nostres iaies i iaios tenien.

Un cop lo cabasset és a casa el que farem serà picar les olives així les trencarem. Després, les ficarem amb aigua i esta la canviarem 3 o 4 vegades per traure-li l’amargor. Llavors les tornarem a ficar en aigua i li afegirem la sal, la saboritja i les deixarem 3 o 4 dies i ja es podran menjar. Els ingredients per a la recepta, aigua, sal olives sevillenques i saboritja.

Bon profit ¡¡

Aquesta recepta esta extreta del llibre “Lo rebost del meu poble”, un llibre de receptes tradicionals publicat per Vicent Guimerà Sales, un conegut i excel•lent cuiner de les Terres de l’Ebre. El llibre el podreu trobar a l’Ecomuseu de Deltebre, la Casa de Fusta i l’agrobotiga d’Amposta (costat oficina turisme).

Foto: Portada del llibre