Pàgines

dilluns, 5 de febrer del 2007

Curiositats de la Trencadalla (Aster Esquamatus)


La trencallada ha tingut una significada i tràgica presència al marge esquerra del Delta. Va aparèixer amb la riada del 1937, en plena guerra civil, desprès d'acabada la guerra va ser un entrebanc, ja que la seva presencia, aprofitant els riquissims llims que havia depositat la riada, va ser massiva als arrossars afectats per la riada i a la vegada, va aprofitar per escampar-se extraordinàriament. Al ser una planta desconeguda que trencava les dalles que s'utilitzaven per tallar-la, al delta esquerre la van denominar trencadalles.

Desprès, degut a les morts que van haver a causa del tètans i infeccions derivades de les punxades amb aquestes plantes als habitants del Delta esquerre, la gent de Sant Jaume i Amposta, van passar a denominar-la matacaveros, que curiosament es el seu nom actual en castellà.

1 comentari:

merce ha dit...

La "trencadalla o matacaveros" no va créixer sols a la part esquerra del riu, sinó a tot el Delta on va arribar la riuada del 1937. Després es va estendre per tot el territori deltaic degut a que la seva llavor és trasllada fàcilment emportada pels vents. El que ocasionés tres morts a la Cava, fa confondre a algú, que deixa escrit, que sols es va estendre a la part esquerra.